Not Malaysian,Translate here

English French German Spain Italian Dutch

Russian Brazil Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Translate Widget by Google

Pages

Tuesday, April 27, 2010

pungutan hasil ikan

Pungutan Hasil

- penting dan perlu dengan menggunakan kaedah tertentu kerana mempengaruhi mutu ikan.
- Mempengaruhi harga pasaran.
- Pungutan hasil bergantung kpd system pemasaran;//
1. Saiz ikan/pasaran
2. Kuantiti ikan
3. Jenis produk(hidup,segar,sejuk beku)
4. Sasaran pasaran – masa,musim
5. Pasaran eksport-lesen,permit,agen.
6. Serentak-jualan borong,tender atau berjadual.
7. Jualan runcit dan pasaran tempatan di lading.

Tempoh Ternakan ikan dalam kolam;//
Tilapia merah - 4-6 bulan
Tilapia hitam - 4-6 bulan
Keli - 3-4 bulan
Patin - 4-6 bulan
Jelawaat - 8-9 bulan
Lampam jawa - 6-8 bulan
Udang galah - 4-6 bulan

Pungutan secara berperingkat;//
- guna jala/pukat
- simpan dalam tangki simpanan
- dijual secara runcit
- selepas 90% ditangkap, kolam dikeringkan

Pungutan serentak;//
- pukat tarik
- perlukan pekerja mahir
- dipukat 2-3 kali
- kemudian kolam dikeringkan untuk pungut semua hasil.
- Hasil digred dan dipindahkan dalam tangki simpanan.

Kaedah pungut hasil;//
- jala,tangkul,pukat tarik

Pukat tarik;//
- teknik yang biasa digunakan.
- 0.2 he kolam,saiz 100m x 4m(labuh pukat) dan mata pukat 2.5cm.
- Pelampung dipasang pada talikajar di atas.(float line)
- Pemberat dipasang pada kajar bawah.(bottom line)
- 6 oran pekerja diperlukan.
- Ikan ditangkap,kumpul dang red.
- Hasil dipindahkan dalam tangki.

Mengeringkan Kolam://
- pada ikan keli.
- Pada ikan yg liar

Kaedah Oksigen terlarut
- dibuat dalam sangkar tertutup.
- Tutup suis kincir air dan saluran masuk pada awal pagi bagi menhentikan pengudaraaan.

Pengurusan Ikan Lepas Tuai
- simpan hasil.;//licin dan tak kesat bg mengurangkan tekanan ex:plastic dan fibre glass.

Mengenyah bau://
- simpan ikan hidup dalam tangki tanpa diberi makan dan air sentiasa mengalir selama 1-2 hari.

Pengangkutan Ikan Hidup://
- kurangkan keaktifan ikan dengan merendahkan suhu.

Pemasaran ikan hidup;//
- kawal kesihatan
- keadaan fizikal baik.
- Grading
- Tangkap waktu pagi bagi mengurangkan tekanan.
- Tenaga kerja mencukupi.
- Kaedah yang sesuai.
- Tidak diberi makan 1-2 hari sebelum tangkap.
- Tangki pengangkut yg sesuai.

Pemasaran ikan segar;//
- disejukbeku sebelum dipasarkan.
- Sesuai utk pemerosesan.
- Disimpan dalam keadaan sejuk/ais.

Produk Nilai Tambah Ikan;//
- Jualan hidup.
- Jualan segar
- Sejuk beku.
- Fillet
- Fillet bersalut.
- Surimi/fish ball
- Nugget
- Kek/bebola ikan
- Keropok
- Pekasam
- Ikan kering

Kos projek;//
kos tetap
- kos pembinaan kolam
- kos beli peralatan
Kos operasi;//
- kos bahan
- kos upah
- kos overhead/pengurusan

Peluang projek hiliran;//
- ikan pekasam, ikan kering.
- Puasta pengumpulan ikan;//Agen pemasran
- Pengeluaran benih://pembiakan aruhan dan asuhan benih.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails